Welkom bij Talentenbank Aarschot!

T 016 55 06 79
G 0492 64 90 72
buurtwerk@aarschot.be
facebook.com/talentenbank

Toekomstige vrijwilliger?

Ontdek het aanbod aan vrijwilligerswerk dat op je staat te wachten!
Bekijken

De talentenbank - op wieltjes

De talentenbank is een opvallende, mobiele zitbank aangedreven door een (brom)fiets. Bewoners worden aangesproken op evenementen, markten, wijkfeesten,... Ze krijgen een overzicht van vacatures van vrijwilligerswerk die zich op dat moment bevinden in de database. Tijdens dit informeel gesprek peilen we naar de interesses en de talenten van de inwoners. Een talentenblad dient als leidraad bij het gesprek. We registreren de talenten en interesses in een database en proberen de inwoners te linken aan vrijwilligerswerk op maat. Sommige talenten kunnen bovendien leiden tot nieuwe initiatieven in Aarschot.

Aarschot bomvol talent!

Meer weten

Talentenbank iets voor u!

Bekaflaan 31a - 3200 Aarschot - 0492 64 90 72 - buurtwerk@aarschot.be - facebook.com/talentenbank - twitter.com/DeTalentenbank

Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je met een idee, droom, vraag, suggestie zit die je maar moeilijk bij iemand kwijt kan?

Het is de bedoeling dat we via deze "ik heb een idee"-knop ideeën van mensen aan elkaar kunnen koppelen waardoor er misschien leuke nieuwe dingen in Aarschot kunnen ontstaan!

De Talentenbank Wa is da?

Gratis vrijwilligersverzekering

Heel wat feitelijke verenigingen, startende vzw’s en vzw’s zonder personeel kunnen jaarlijks tot 1000 vrijwilligersuren gratis verzekeren. Voor meer info, zie https://vrijwilligersverzekering.vlaanderen.be/

De Fermerie - Boerenmarkt

De Fermerie is dé Aarschotse boerenmarkt die vanaf mei elke 2de vrijdag van de maand aanmeert in De Haven naast Aarschot Station. De voormalige waterbottelarij Cristal Monopole wordt omgetoverd tot een markt met boeren, producenten & cateraars uit de buurt. Ontdek en proef van heerlijk lokaal voedsel van elk seizoen. In de korste keten rechtstreeks van boer/producent tot consument aan een eerlijke prijs. De Fermerie is in een gezellige en kindvriendelijke setting genieten van veel lekkers en toffe randactiviteiten.

De Fermerie elke tweede vrijdag van de maand

De Fermerie is een initiatief van Talentenbank Aarschot, Buurderij Aarschot, Voedselteams vzw, De Haven en talentvolle bewoners van Aarschot.

Meer info check Talentenbank

#warmaarschot

Hier en daar zie je jassen verschijnen aan de bomen. Kan je die jas gebruiken, neem hem dan gerust mee. Ook jij kan zorgen voor een warm Aarschot! Aarschot draagt immers zorg voor elkaar! Hang zelf een jas, neem er een foto van en deel op facebook met #warmaarschot

Kunst met een hart!

Heb jij hem al ontdekt? De kunst-voedselbak in jouw supermarkt? Vanaf 17 oktober staan ze aan de kassa’s van alle grote Aarschotse warenhuizen. Er bestaat reeds een lange traditie dat alle lagere- en secundaire scholen massaal droge voeding inzamelen die geschonken wordt aan het voedselbedelingspunt Kommaraf. Behalve in de scholen van Aarschot, zamelen we sinds vorig jaar ook droge voeding in, in alle grote supermarkten van Aarschot. Het idee en initiatief komt van de vrijwilligers van de talentenbank die voor de inzameling van de goederen 28 houten bakken maakten en nog eens 7 kunstenaars zorgden dat de bakken ware kunstwerken op locatie werden. En of iedereen wordt betrokken… De lediging van de bakken gebeurt immers door de werking van Apojo.
Niet enkel de kunstwerken zijn nieuw dit jaar, ook de samenwerking met Flexbike Atheneum Kamsa, geeft een nieuwe dimensie aan het project. Dankzij de samenwerking met de leerlingen van Kamsa zal er vanaf dit jaar ook een mobiel inzamelpunt zijn tijdens de wekelijkse markten.
Ga nog tot 31 december op zoek naar een voedselbak in jouw favoriete supermarkt en maak zo het verschil voor veel bewoners van Aarschot.

4000 Aarschottenaren maken kunstwerk!

Volkstuintjes Orleans

Vrijwilligers van de Talentenbank hebben samen een tuintje @ volkstuintjes Orléans. Anderstaligen en Nederlandstaligen vrijwilligers verbouwen samen het gezelligste tuintje van Aarschot.

Aarschotse scholen laten zich horen!

Aarschotse scholen verzetten zich massaal tegen armoede! Ze laten hun ongenoegen blijken met de optochten in 't centrum van Aarschot. Ze verenigen hun krachten en zamelen een berg droge voeding in ten voordele van voedselbedeling Kommaraf.

Osschot kwam uit uw Kot!

En of Osschot uit zijn kot kwam! Zich massaal verzette tegen armoede!
Enorme volkstoeloop op de site van cc Het Gasthuis op Osschot Komt uit uw Kot.

Op zondag 16 oktober 2016 was de culturele site volledig gereserveerd voor de Aarschotse bevolking. Je hoort wel eens de dooddoeners “Aarschot is dood, in Aarschot is er niks te doen.” Met ‘Osschot komt uit uw kot' bewijzen de Talentenbank, Facebookgroep Ge
zè van Osschot en CC Het Gasthuis het tegendeel. Van paardenmolen tot weggeefplein, optredens en zoveel meer!Iedereen mee!
Het initiatief kadert in de ‘Dag van verzet tegen armoede’ op maandag 17 oktober 2016. Het sluit aan bij de missie van de stad Aarschot om een gastvrije stad te zijn waar iedereen mee is, ongeacht leeftijd, afkomst, overtuiging, rang of stand.

Een greep uit het programma:

Café Chantant:

een podium waar lokaal talent de kans krijgt om zijn kunnen te tonen. Het podium verwelkomt ook onze Aarschotse trots K.I.A. oftewel Krapoel in Axe, die een ‘special act’ zal brengen.

Rommelmarkt

in de museumtuin, aangeboden door buurtcomité De Tuinwijk.
Zin om mee op de rommelmarkt te staan? Neem dan contact op met Willy Van
Thielen via willyvanthielen@hotmail.com of op het nummer 0485 02 24 87.

Deelmaaltijd

op het museumplein. Aan de grote hangtafel trakteren bewoners elkaar op een heerlijke maaltijd. Het concept is eenvoudig: kook iets lekkers, zet het op de hangtafel en smul van de Aarschotse keuken!

Het Repaircafé

in ‘t Bruine Café is het tofste café van het land! Laat alles wat niet meer werkt, herstellen in het Repaircafé: je oude toestellen, je fiets, je broek die dringend een retouche nodig heeft…

Vanalles!

Er staat nog veel meer op het programma: kermis,kofoniefuif,
danscursussen, petanque, toneeloptredens, workshop koorzingen, diverse optredens
van artiesten, boekenmarkt…

Kortom, voor elk wat wils.

Frambike Kookt

Klik op de afbeelding en bekijk het magazine!

Nu stellen we met trots ‘Frambike kookt’ aan jullie voor, een kookboekje met 28 recepten, samengesteld met producten die je bij de plaatselijke producenten kan kopen. Bij elk receptje vind je dan ook terug op welk adres je dat specifieke ingrediënt kan terugvinden. De recepten en foto’s werden gemaakt door chef-kok Stephan Geest en diëtiste Katia Delhaye.
We hebben dit Frambike-project kunnen realiseren dankzij de financiële steun van Vigez.
Graag willen wij alle vrijwilligers bedanken die van dit project een succes gemaakt hebben.

Het Frambike-team

POP UP Kinderboerderij

23 juni - 29 juni @ Museumplein (achter CC Gasthuis)
Kom met uw kleuter genieten op de POP-UP Kinderboerderij en beleef het leven op de boerderij (Kleuter animatie, producten van de boerderij, voorstelling Frambike Kookboek,...)

Aarschot ruilt massaal

Naar aanleiding van de dag van verzet tegen armoede werd op 17 oktober het grootste geefplein van de Benelux georganiseerd in Aarschot.

Boek zoekt aandacht!

Iedereen kent het… boeken die je niet meer vastpakt, boeken die je van voor naar achter kent, boeken die een miskoop blijken te zijn,…. Geen nood, in Aarschot zijn er vier plaatsen waar een “Boek-zoekt-aandachtkast” staat! Plaats hier uw boeken die je niet meer nodig hebt en maak zo andere mensen gelukkig met jouw boek. Snuffel gerust ook eens in de kast tussen de verschillende boeken en wie weet… misschien vind je wel het boek waar je al jaren naar opzoek bent.

Waar zijn de kasten? Er zijn ruilbibliotheken aan de inkomhal van het stationsgebouw, in arbeidszorgproject ‘t Hofke Langdorp, de Playoffs Sports Bar van het sportcentrum van Aarschot, en in de oude jongensschool in Gelrode.

De doorgeefkast is een initiatief van de vrijwilligers van de Talentenbank Aarschot, Openbare Bibliotheek van Aarschot en KVLV Langdorp - Gijmel.

Gratis Friet Voor Iedereen

Op vrijdag 17 oktober 2014 trakteren de Talentenbank, het buurtcomité en de bewoners van de Gijmelbergwijk met gratis friet voor iedereen! Vanaf 16 uur zijn alle Aarschottenaren van harte welkom aan het aardappelveld aan de Felix Timmermansstraat.

Het concept is eenvoudig en kosteloos. Een 10-tal Aarschotse talenten namen het initiatief om aardappelen te planten op het braakliggend terrein aan de Felix Timmermansstraat. Dankzij de hulp van de technische dienst van de stad Aarschot werd het grasveldje omgeploegd en klaargemaakt. De familie Willems uit de Zavel schonk superlekkere ‘plantpatatten’ en K&K All 4 You stelt gratis een frietwagen ter beschikking.

Met het project ‘Friet voor iedereen willen we inspelen op de vraag van de bewoners van de Gijmelbergwijk om zelf groentjes te telen in de wijk. Aangezien de woningen in de wijk erg kleine tuintjes hebben, gaf de stad Aarschot de bewoners de toestemming om het braakliggend terrein aan de Felix Timmermansstraat te gebruiken voor het tuinproject.

Tijdens de ‘Friet voor iedereen’-actie kunnen geïnteresseerden zich inschrijven om zelf een gedeelte van het terrein te bewerken.

Meer info?
Talentenbank Aarschot – Wout Plasmans – 0492 64 90 72 – buurtwerk@aarschot.be

Buurtcomité Gijmelbergwijk - Dirk Van Rymenant - 0496 83 06 71

Iedereen Bouwt Mee!

De Gijmelbergwijk viert dit jaar zijn 40ste verjaardag met veel toeters en bellen. Deze feestelijke verjaardag brengt natuurlijk ook met zich mee dat de huizen in de wijk 40 jaar oud zijn geworden. Dit maakt dat een aantal huizen van de wijk verouderd zijn en renovaties zich opdringen.

Op hun beurt bieden deze renovatiewerken verschillende kansen om jongeren een realistische werkervaring te geven. Op aangeven van de jongeren wordt er op deze manier gezocht naar een meer uitdagende, motiverende en realistische leersituatie.

Daarom namen Arktos en de talentenbank van de dienst welzijn het initiatief om samen met de sociale bouwmaatschappij, de verschillende vakscholen uit het Aarschotse(CLW Damiaaninstituut en Siba) en het woonproject Wonen aan de Demer rond de tafel te zitten. Met veel enthousiasme werd gebrainstormd over mogelijke werkervaringsprojecten binnen de sociale wijk. Er werden verschillende werkjes opgesomd die haalbaar zouden zijn voor de diverse jongeren van de scholen.

Een eerste concrete realisatie was een project met jongeren uit het deeltijds onderwijs van het CLW Damiaaninstituut en Arktos. De jongeren van het persoonlijk ontwikkelingstraject bereidden de werken voor en namen de afbraak van de woningen voor zich. Vervolgens plaatsten de jongeren uit de opleiding houtbewerking van het centrum leren en werken Damiaaninstituut de keukens.
Dit project werd zowel door de school als door de jongeren zeer positief geëvalueerd en wordt verder gezet en uitgebreid in de toekomst.
Dit is echter nog maar een eerste stap in de mogelijke samenwerking tussen de verschillende Aarschotse partners.

Iedereen bouwt mee aan de toekomst van Aarschot!

Frambike

De talentenbank mobiliseert Aarschots talent!Een 10 tal talentvolle bewoners uit Aarschot zetten hun schouders onder het nieuwste project van de talentenbank ‘Frambike’. Dit is een realisatie van een bont allegaartje talent. Handige harry’s, grafisch vormgevers, organisatorisch talent, hout en metaal bewerkers,…

Oude fietswrakken worden door handige vrijwilligers weer rijklaar gemaakt.
De fietsen zullen weldra op 5 verschillende punten gratis aangeboden worden. Deze plekken zijn het Sociaal Huis in de Bekaflaan, de sociale woonwijken Gijmelberg en Molendreef en nog 1 nader te bepalen punt. Met de keuze van deze plekken proberen de vrijwilligers in te spelen op het mobiliteitsprobleem bij de financieel meest kwetsbare bewoners.

Kunst Op Komst Aarschot

Een dikke duim aan alle Gijmelbergse-talenten!


Het Kunst Op Komst feest, een uniek samenspel van verschillende mensen met verschillende talenten die werken aan 1 gemeenschappelijk doel... een feest om voor eeuwig in ons hart te dragen!


Jullie maken van mij de trotste talentenbank-werker van 't land!

Aarschot Pompoen-vriendelijkste-gemeente!

De brief van de pompoen-piraat aan het College van Burgemeester en schepenenAhoi

Collega-rechtvaardigheidstrijders,


Ik wil jullie vertegenwoordigers van dit trots piratenvolk in de bloemetjes zetten! Ik bied één van mijn schatten aan als blijk van mijn respect.


Dit zal jullie de welverdiende energie geven om verder te strijden voor een stad waar elke Aarschotenaar fier op is!


Ik had de schat graag persoonlijk aan jullie overhandigd, maar ben reeds vertrokken met mijn vloot naar een geheime missie.


De Pompoenpiraat en zijn helpers

De pompoenpiraat krijgt hulp uit onverwachte hoek!

Alle lagere scholen van Aarschot ontvingen een brief van de Pompoenpiraat. De scholen vonden zijn oproep zo hartverwarmend en beslisten om de vredelievende piraat te helpen in zijn missie. Nog even en heel Aarschot staat vol pompoenen!
Hier de brief…

Klussen in de boomgaard

Velt HagelandKlusjesPlanten en DierenGroot Aarschot
We zijn op zoek naar klussers die het zien zitten om dode bomen om te zagen en af te voeren in de boomgaard, en ook naar hulp bij het maaien tussen de ...
van 12 apr '18 tot 31 dec '21

Uitdeeltalent

Stad AarschotKlusjesGroot Aarschot
Stad Aarschot is opzoek naar een talent om brochures rond te dragen aan handelaars en horeca-uitbaters. Meer info Dries Peeters 016/63 02 80
van 24 jun '15 tot 31 dec '20